Blogs

“Je diploma is geen garantie” – Melissa

Hoe ging je eerste échte baan je af? Welke blokkades heb jij moeten overwinnen? Én wat kunnen anderen hiervan leren? Dit zijn vragen die wij stelden in onze community met als doel om deze verhalen te delen . Deze week is het de beurt aan Melissa. Zij heeft rechten gestudeerd en werkt momenteel als Gerechtelijk Medewerker.


Ondanks dat ik als ‘starter’ al over ervaring beschik, merk ik dat ik solliciteren nog steeds lastig vindt. Veel bedrijven en instanties willen namelijk graag medewerkers die beschikken over bakken met ervaring. De vraag is dan, hoe kom je bij dit soort bedrijven binnen?

 

De arbeidsmarkt trekt aan, maar daar tegenover staat dat het aanbod steeds meer wordt. Ook is het tegenwoordig de norm om hoog opgeleid te zijn. Als iedereen echter een diploma heeft, hoe kan je jezelf dan onderscheiden? Ik merk dat ik die vraag steeds vaker aan mezelf stel. Ook ik heb altijd hard gewerkt om mijn papieren te halen en was in de veronderstelling dat dit mij goede kansen bood op een mooie baan. Dit is echter niet vanzelfsprekend.

 

Ik geloof dat onderwijsinstellingen meer inspanningen moeten verrichten om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Zo vind ik dat aan het begin van de opleiding onvoldoende wordt ingegaan of de studie die je kiest praktisch is. Ook mag tijdens de opleiding de waarde van een goede stageplek nog beter benadrukt worden. Het kiezen van de juiste stageplek zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een ingang vindt bij werkgevers die ervaring als vereiste stellen. Nog te vaak wordt de waarde van deze ervaring onderschat.

 

Ook aan het einde van de studie moeten studenten beter klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt. Wat kan je met je opleiding? Hoe solliciteer je naar een passende baan? Hoe ga je om met afwijzingen? Hoe kom je aan het werk bij bedrijven die vrijwel altijd intern de vacature uitzetten? Én hoe kom je als starter uiteindelijk aan je ‘droombaan’? Dit zijn vragen die mij bezig hebben gehouden en ik weet zeker dat andere ‘starters’ daar ook mee worstelen. Een goed diploma garandeert namelijk geen baan.

 

Ik weet dat als ik destijds beter was geïnformeerd, dat ik andere keuzes had gemaakt. Daarom vind ik het belangrijk om die kennis nu te delen en daarmee andere jongeren te bereiken. Informeer jezelf dus goed voordat je aan een studie begint. Kijk niet alleen naar wat je leuk vindt, maar kijk ook wat het aanbod is in de branche waarvoor je gaat studeren. Kijk daarnaast goed naar welke functies je kunt vervullen en of jij deze bij jou vindt passen. Start jij met je opleiding? Ga dan vanaf dag één op zoek naar een mooie stageplek waar jij je kunt ontwikkelen. Op deze manier kan jij je goed voorbereiden op de arbeidsmarkt die jou te wachten staat.

 

Melissa

Author


Avatar