Blogs

“De aanhouder wint altijd” – Rahima

Hoe verliep de zoektocht naar je eerste échte baan? Welke blokkades heb jij moeten overwinnen? Én wat kunnen anderen hiervan leren? Dit zijn voorbeelden van vragen die wij stelden aan potentials en professionals uit ons netwerk en het resultaat hiervan delen wij de komende tijd met jullie. De aftrap wordt verzorgd door Rahima, een enthousiaste starter die momenteel op zoek is naar een leuke marketingbaan.


Ik weet het nog precies. Op maandag 20 juni 2016 om 16:30 uur kreeg ik het verlossende woord. Ik was namelijk GESLAAGD. Al het harde werken voor mijn scriptie was beloond en de tranen van vreugde rolde over mijn wangen.

Tijdens mijn studie bleek al dat ik een flinke eigen wil heb en dat ik vrij eigenwijs kon zijn. Dit komt aan de ene kant omdat ik het gevoel heb dat ik alles kan. Aan de andere kant maak ik het mezelf hierdoor vaak moeilijker dan het hoeft te zijn. Zo sta ik erom bekend de grootste uitdagingen op te zoeken en dat pakt niet altijd even goed uit. Tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat wanneer je in jezelf én je kwaliteiten gelooft, dat je elke uitdaging kan overwinnen. Met die instelling ben ik dan ook op zoek gegaan naar een leuke marketing of brand management gerelateerde functie.

Ik begon mijn banenjacht bij topwerkgevers als bijvoorbeeld Phillips, Netflix en Procter Gamble, maar dit werd geen succes. Zo kreeg ik vaak niet eens een reactie op mijn sollicitatie. Als ik dan eindelijk een reactie kreeg, dan was het een standaard afwijzing. Telkens weer werd ik afgewezen omdat ik niet genoeg ervaring had of omdat anderen beter voldeden aan het profiel. Zelfs voor de junior functies kwam ik niet in aanmerking. Eigenwijs als ik ben, was ik het hier niet mee eens. Ik had namelijk tijdens mijn studie al ruim twee jaar als Brand and Communications Specialist gewerkt bij LG Electronics Benelux. Hoe kon het dan zijn dat ik als starter alsnog te weinig ervaring had? Steeds meer ging ik mij dan ook afvragen of het niet gewoon aan mij lag?

 

Ondanks alle tegenslagen ben ik blijven solliciteren, solliciteren en nog eens solliciteren. Op een gegeven moment maakte het mij niet meer uit waar ik ging werken, maar vooral dat ik lekker aan de slag kon. Ook ben ik steeds meer gaan netwerken en heeft dit nieuwe deuren voor mij geopend. Hierdoor ben ik erachter gekomen dat solliciteren veel meer is dan alleen maar brieven schrijven en afwachten. Je moet ervoor blijven vechten én je moet open staan voor nieuwe ervaringen. Werkt het ene niet? Probeer dan gewoon wat nieuws. Elke keer weer.


Inmiddels ben ik ruim een jaar verder en nog steeds op zoek. Wel heb ik een aantal gesprekken gepland staan waar ik heel positief over ben. Ook ben ik parttime werkzaam als Communicatie en Media Adviseur. Hierdoor sta ik, ondanks dat ik mijn plekje nog niet heb gevonden, gelukkig niet stil. Daarnaast durf ik te zeggen dat ik door alle ervaringen van het afgelopen jaar mezelf verder ontwikkeld heb.
Oefening baart kunst en ik heb flink mogen oefenen. Het is nu alleen nog afwachten op die ene kans. Ik geloof heilig erin dat die binnenkort gaat komen. In mijn hoofd wint de aanhouder namelijk altijd. Dat geloof neemt niemand mij af. Hoe vaak ik ook afgewezen wordt.


Rahima

Author


Avatar