Jobcoaching

Hoe bemachtig je die startpositie?

Arevik is in maart gestart met een traineeship bij de Gemeente Utrecht. In de maanden daarvoor heeft ze hard gewerkt en veel geleerd over solliciteren én haarzelf. “Ik dacht dat ik het zelf wel kon, maar ik kwam erachter dat dit toch moeilijker was dan ik me had voorgesteld.”

 

Als vers afgestudeerde van de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming bleek dat het nog niet zo makkelijk was om werk te vinden in haar gekozen sector. “Ik heb moeten toegeven dat ik hulp nodig had om werk te zoeken. Ik was altijd wel actief, maar wist niet goed waar ik naar moest zoeken. Verder heb ik zelf heel hard gewerkt aan het inrichten van een goede brief en mijn vaardigheid in gesprekken voeren. Gelukkig werd ik daarbij goed begeleid. Maar het allerbelangrijkste was nog wel dat ik niet heb opgegeven, waar ik wel aan dacht na heel veel afwijzingen.”

 

Gebruik je netwerk


Hoe kwam Arevik uiteindelijk bij de gemeente Utrecht? “Ik heb van een vriendin de vacature doorgestuurd gekregen. Zij dacht dat ik hiervoor geschikt was en wist dat ik werk zocht. Dit heb ik met spoed naar Young UP gestuurd omdat ik maar twee weken de tijd had om te solliciteren met de vraag of wij er samen een brief voor konden opstellen.” Zo zie je maar dat ook als je nog geen groot professioneel netwerk hebt het belangrijk is om je omgeving te laten weten wat je zoekt!

 

Het was een behoorlijk pittige sollicitatieprocedure met veel rondes. “Dat was best zwaar omdat ik ernaast ook een baan had en na werk thuis nog moest voorbereiden. Maar de begeleiding was goed dus ik had niet het gevoel dat ik er alleen voor stond.”

  

Niet opgeven


Arevik werd zo’n 6 maanden begeleid bij Young UP. “Young UP heeft me goed begeleid in mijn zoektocht. Ze verwachten natuurlijk wel dat je er wat voor doet, ze gaan niet al het werk voor je doen. Mijn pitch zorgde ervoor dat ik opviel bij heel veel sollicitaties. Bij alle gesprekken die ik heb gehad heb ik complimenten gekregen over mijn CV en mijn pitch. Ook waren er tijden dat ik het bijna wilde opgeven. Toen werd ik goed opgevangen en gemotiveerd om door te gaan.”

 

Wat zou ze anderen aanbevelen die op zoek zijn naar werk? “Ik zou aanraden om natuurlijk bij Young UP aan te kloppen haha (wat ik ook gedaan heb). Schaam je niet om hulp te vragen en werk er ook actief voor. En geef vooral niet op, want ook ik heb na half jaartje werk gevonden waar ik nu super blij en trots op ben. En dit zou denk ik nog langer geduurd hebben als ik geen hulp had gezocht.”

 

Bedankt voor je tips Arevik en veel succes met je traineeship in Utrecht!

 

 

 

 

Wil jij net als Arevik persoonlijk begeleid worden in je zoektocht naar werk? Het nieuwe programma ‘Jouw Weg Naar Werk’ staat nu open voor aanmeldingen!

 

Author


Avatar