Blogs

“Leer jezelf (nog) beter kennen” – Darryl

Hoe ging je eerste échte baan je af? Welke blokkades heb jij moeten overwinnen? Én wat kunnen anderen hiervan leren? Dit zijn vragen die wij stelden in onze community met als doel om deze verhalen te delen . Deze week is het de beurt aan Darryl, één van de bestuursleden van Young UP.

 

Toen ik in 2013 af mijn master arbeids- & organisatiepsychologie had afgerond gooide ik direct mijn cv online. Ik had ook al een hbo diploma op zak, dus dat moest wel goed komen. Een leuke baan bleef echter uit. Ook voelde het niet goed om telkens te horen dat ik te weinig ervaring had of dat ik niet binnen het profiel paste. Dit deed wat met mijn zelfvertrouwen en enthousiasme.

 

Het klinkt misschien vreemd, maar als ik nu terugkijk dan ben ik blij met de slechte start die ik heb gemaakt. Na mijn opleiding toverde ik alles uit de kast om zo snel mogelijk een baan te vinden. Echter wist ik mezelf niet te verkopen tijdens mijn sollicitaties. Ik geloof dat dit kwam omdat ik te weinig tijd had genomen mezelf beter te leren kennen.

 

Mijn slechte start dwong mij om beter na te denken over belangrijke loopbaanvragen. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Wat moet ik aan mezelf verbeteren? Van wat voor soort werk word ik nu echt vrolijk? Wat wil ik vooral niet doen? En wat zou ik het liefst willen doen als geld geen rol speelde? Met deze vragen ben ik vervolgens aan de slag gegaan. Dit zorgde ervoor dat ik mij steeds beter bewust werd van mijn kwaliteiten en wensen. Het hielp mij om mijn dromen in kaart te brengen. Zo wilde ik altijd al een eigen coachingspraktijk en besloot ik dat dit het moment was om deze droom na te jagen. Dit heeft ertoe geleid dat ik tegenwoordig met mijn eigen praktijk mensen begeleid met stressklachten en motivatieproblemen. Deze stap had ik nooit gezet als ik direct was gaan werken.


Ik zou iedereen dan ook adviseren om jezelf (nog) beter te leren kennen. Probeer voor jezelf te achterhalen wie je bent naast je studie en naast het werk. Besteed meer tijd aan je hobby’s en doe dingen die je leuk vindt. Ga op reis als je de kans krijgt en lees verschillende boeken. Al deze ervaringen zorgen ervoor dat jij bewust(er) wordt van jezelf. Dit stelt je in staat jezelf beter te verkopen. Word jij vervolgens nog steeds afgewezen omdat je niet past binnen het profiel? Onthoud dan dat Nelson Mandela ooit zei dat het altijd onmogelijk lijkt totdat het wel gelukt is. Laat je dus nooit ontmoedigen en zet door totdat jij jouw plekje gevonden hebt.


Darryl


Author


Avatar