Een goed geschreven sollicitatiebrief kan een werkgever over de streep trekken om jou uit te nodigen voor een gesprek. In je sollicitatiebrief geef je aan waarom jij bij jouw toekomstige werkgever wilt werken, waarom jij de geschikte kandidaat bent én waarom jij voor het bedrijf hebt gekozen. Slaag jij hierin? Dan is de kans groot dat jij uitgenodigd wordt voor een gesprek.
In deze videoserie helpen wij jou bij het schrijven van een opvallende sollicitatiebrief. Wees hier wel geduldig in. Hoe meer brieven je schrijft, des te beter je erin wordt. Blijf dus vooral ook lekker schrijven. Kom je er niet uit of wil jij graag feedback op je sollicitatiebrief? Neem dan contact op met één van onze jobcoaches. Zij helpen je namelijk graag verder.
Het komt helaas nog te vaak voor dat mensen een standaard brief schrijven en met deze brief een heleboel sollicitaties versturen. Dat is zonde, want de kans dat het ook echt een uitnodiging oplevert is over het algemeen een stuk kleiner.
In deze video ontdek jij meer over hoe jij de vacature kunt analyseren. Dit zorgt niet alleen ervoor dat jij jezelf beter kunt verkopen, maar laat ook aan je toekomstige werkgever zien dat jij begrijpt waar zij naar op zoek zijn. Neem dus, vóórdat je jouw sollicitatiebrief gaat schrijven, de vacature goed door en vergroot je kansen op een uitnodiging.
Jij bent helaas niet de enige die solliciteert op een vacature. Daarom is het belangrijk dat jij met de opening van je brief direct de aandacht pakt. De eerste zinnen van je sollicitatiebrief mogen dus best opvallen. Het vergroot de kans dat jouw toekomstige werkgever je hele brief leest.
In deze video ontdek jij meer hoe jij met de opening van je brief direct de aandacht pakt. Er zijn namelijk verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je met de opening van je brief direct de aandacht pakt. Kom je er in het begin niet uit? Sla de opening dan even over en werk aan de rest van je brief. Vaak schiet een leuke opening je dan vanzelf binnen.
In je sollicitatiebrief is het van belang dat jij de ‘waarom’ vragen kunt beantwoorden. Jij wilt namelijk aan jouw toekomstige werkgever laten zien ‘waarom’ jij graag de functie wil óf kan vervullen en waarom jij graag voor jouw toekomstige werkgever aan de slag wilt.
In deze video ontdek jij meer over hoe jij met jou brief de ‘waarom’ vragen kunt beantwoorden. Om het makkelijker voor jezelf te maken kan je het beste gaan schrijven en schrappen. Schrijf dus eerst voor jezelf op waarom jij denkt geschikt te zijn voor de baan en ga pas daarna nadenken over wat jij wilt gebruiken in je brief. Onthoudt ook dat bedrijven dol zijn op fans. Geef dus ook altijd duidelijk aan waarom jij graag jouw toekomstige werkgever aan de slag wilt.
In jouw sollicitatiebrief wil jij jouw toekomstige werkgever ervan overtuigen dat jij beschikt over de kwaliteiten die het bedrijf zoekt en dat je geschikt bent voor de functie. Een opsomming van je kwaliteiten is echter niet voldoende is. Je dient dus altijd een goede onderbouwing toe te voegen.
In deze video ontdek jij meer over hoe jij voorbeelden kunt gebruiken vanuit je verleden om aan te geven dat jij beschikt over de kwaliteiten waar jouw toekomstige werkgever naar op zoek is. Onthoudt ook dat je natuurlijk niet alle kwaliteiten hoeft uit te werken. Kies dus voor kwaliteiten waarvan jij denkt dat die het belangrijkst zijn én die bij je passen. Neem daarnaast nooit letterlijk de woorden uit de vacature over, maar creër je eigen verhaal.
Met de afsluiter heb je de laatste kans om jouw toekomstige werkgever nog iets over jezelf mee te geven. Zorg dus ervoor dat deze pakkend is. Waar de opening jouw toekomstige werkgever uitdaagt om verder te lezen, bepaald de afsluiting hoe jouw toekomstige werkgever jouw brief herinnert.
In deze video ontdek jij meer over hoe jij een pakkende afsluiter kunt schrijven. Het belangrijkst van de afsluiting is om een duidelijke en enthousiaste call-to-action mee te geven. Wat wil jij dus dat jouw toekomstige werkgever doet nadat hij of zij jouw brief heeft gelezen. Het grootste deel van je afsluiter kan je overigens meerdere keren gebruiken. Neem dus de tijd voor een goede afsluiter en dan heb je daar elke keer weer voordeel van.
De perfecte sollicitatiebrief bestaat natuurlijk niet. Het is vooral belangrijk dat jij je herkent in je brief en dat jij de werkgever enthousiast maakt met jouw brief. Een goede brief bevat daarnaast natuurlijk geen taalfouten. Lees je brief dus altijd goed na of laat je brief nalezen door iemand die je kent. Vier ogen zijn namelijk altijd meer dan twee. Ook kan het helpen om je brief eens hardop voor te lezen.
Loopt je vast bij een bepaald onderdeel van je brief of kan je even niks bedenken? Start dan gewoon eerst met het maken van een heleboel aantekeningen, bijvoorbeeld tijdens het analyseren van de vacature. Wat is belangrijk om te vermelden en wat mag je absoluut niet vergeten zijn goede vragen om dan bijvoorbeeld mee te beginnen. Vanuit je aantekeningen is het vervolgens een stuk makkelijker schrijven.
Onthoudt als laatst dat hoe meer brieven je schrijft, des te beter je er ook in wordt. Blijf dus vooral lekker schrijven. Kom je er echt niet uit of wil jij graag feedback op je sollicitatiebrief? Neem dan eens contact op met één van onze jobcoaches. Zij helpen je namelijk graag verder.