Young Updates

Succesmomenten zijn er om te delen #3

De afgelopen jaren ondersteunden wij honderden talenten succesvol bij het scoren van een baan die bij hen past. In de samenwerking met deze talenten maakten wij hun succesmomenten van dichtbij mee. Wekelijks schrijven wij hier korte verhalen over. Vandaag een succesmoment van een man die het moeilijk vond om onze hulp aan te nemen.

Het avontuur van onze jobcoaching gaat niet alleen om de bestemming. Maar vooral om de reis ernaartoe. In deze reis staan eerlijkheid en jezelf open stellen om te leren centraal. Zonder het gevoel te krijgen dat je raar of dom gevonden wordt. Dit is niet altijd even makkelijk. Vaak zijn onze talenten bijvoorbeeld al eens afgewezen tijdens hun zoektocht naar werk. Dit terwijl zij wel hun best doen. Op die momenten worstelen zij vaak met trots. Zij moeten dan erkennen dat zij hulp kunnen gebruiken omdat zij vastlopen in hun banenjacht.

Afgelopen seizoen mocht ik iemand jobcoachen bij wie trots een rol speelde. Hij had als ondernemer gewerkt en was altijd zelfstandig geweest. Deze nieuwe situatie, waarin hij hulp ontving, voelde voor hem dan ook niet comfortabel. Dit gaf hij echter niet toe. En dit maakte het moeilijk om hem te helpen, bijvoorbeeld om hij het liet afweten in onze samenwerking. Daarom zijn wij, in een eerlijk en oordeelvrij gesprek, samen op zoek gegaan naar de onderliggende oorzaak. Dit nodigde hem uit om dieper te kijken naar zijn gedrag en patronen, specifiek in voor hem moeilijke situaties. Hij ontdekte dat hij het erg moeilijk vond om hulp te vragen. Óf om hulp aan te nemen. Hij kreeg voorheen meestal alles zelf voor elkaar en ontleende daar ook een beetje zijn identiteit aan.

Toen wij afwogen wat zijn gedrag hem opleverde én koste, zag hij zelf in dat hij verlies draaide. Ook hield hij een slecht gevoeld over aan zijn gedrag. Dit zorgde vervolgens weer voor demotivatie en teleurstelling. Samen maakten wij een plan waarin hij zelf zijn wekelijkse doelen kon bepalen. Ook hebben wij zijn organisatorische skills centraal gesteld in de samenwerking. Hierdoor kreeg hij er weer zin in. Maar ook deelde hij wekelijks zijn overwinningen met mij. Dit was ook voor mij een feestje. Als coach zie ik mijn kandidaten namelijk graag winnen.

Momenteel zit hij in het trainingstraject van zijn nieuwe baan. Een baan waarin hij zijn organisatietalent volop kan gebruiken. Ook stelt hij zich meer open. Durft hij zijn comfortzone te verlaten. En ziet hij kwetsbaarheid niet langer als een vijand. Dat hij zichzelf beter heeft leren kennen. En nu beter omgaat met zijn moeilijke situaties. Dat is een groot succes voor mij. Dit neemt hij mee voor de rest van zijn leven. En daar doe ik het voor.

Wil jij als eerst weten wanneer wij nieuwe verhalen plaatsen? Geef je dan op voor onze Young Updates. Wij houden je dan op de hoogte van onze nieuwste verhalen, video’s en laatste nieuwtjes.

Author


Avatar