Young UP

Hoe voorkom ik mijn uitstelgedrag?

Als het gaat om het voorkomen van uitstelgedrag, heb ik al een flinke hoeveelheid tips gevonden zoals bijvoorbeeld het werken met deadlines, een dagstart of de vijf seconden regel. Maar pas laatst kwam ik, tijdens het lezen van The 5AM Club, een paar vuistregels tegen die voor mij echt goed werken. Omdat ik hoop dat deze voor anderen ook werken, deel ik ze graag in deze korte blog.

The Tight Bubble of Total Focus
Dit was voor mij de eerste stap. Een stap waarbij ik er bewust voor koos om een omgeving van totale focus te creëren. Dit doe ik bijvoorbeeld door om 05:00 uur op te staan, maar ook door een eigen fysieke ruimte in te richten op kantoor. Ik merk dat dit mijn productiviteit ongelooflijk heeft verhoogd en dat mijn uitstelgedrag hierdoor flink verminderd is. Tegelijkertijd kan ik me goed voorstellen dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft. In dit geval kun je ervoor kiezen om vooral je afleidingen te verwijderen. Afleidingen die bijvoorbeeld komen van je telefoon of je collega’s. Communiceer dan bijvoorbeeld heel bewust wanneer mensen je niet kunnen storen. Ook op deze manier creëer je een, desnoods tijdelijke, plek die jij bewust inricht en waarin de focus volledig ligt op positiviteit en productiviteit.

De 90/90/1 Methode
Dit was mijn tweede stap omdat ik vooral focus aanbracht in wat ik ging doen. Met deze methode breng je als eerste voor jezelf in kaart wat dé actie (of acties) is waarvan jij absoluut zeker weet dat deze voor jou het verschil gaan maken en je vooruit brengen. Vervolgens committeerde ik me eraan om de eerstvolgende 90 dagen de eerste 90 minuten van de dag alleen mezelf te focussen op deze belangrijke actie(s), bij voorkeur dus ook in mijn ruimte waar ik vrij ben van lawaai, afleidingen en onderbrekingen. Hierbij was het vooral belangrijk om er niet van af te wijken en de 90 dagen vol te maken. Dit zodat ik kon ontdekken of dit ook echt voor mij werkte. En ik kan zeggen dat dit absoluut het geval was.

The 60/10 Methode
Een probleem dat ik heb, is dat ik denk dat als ik harder en langer ga werken, dat ik dan betere resultaten krijg. Maar vaak is het tegenovergestelde waar. Om die reden probeer ik bewuster ervoor te kiezen om minder te doen. En dit doe ik door de 60/10 methode toe te passen. Hiermee kies ik ervoor om 60 minuten geconcentreerd te werken gevolgd door een oprechte herstelcyclus. Dat laatste betekent dus écht kiezen voor vrijheid en ontspanning door bijvoorbeeld een wandeling in de frisse lucht te maken, een boek te lezen of te mediteren. Vooral in het begin merkte ik dat ik de rust uitstelde. Ik heb dus echt mezelf moeten trainen, en misschien zelfs, dwingen om dit te doen. Totdat ik zag wat het mij bracht en het steeds meer vanzelf ging.

The Daily 5 Concept
Als laatst klopt het ook in mijn geval dat ik mij richt op het proberen te leveren van grote prestaties en dat ik optimaal vooruitgang probeer te boeken. Hierdoor plan ik altijd bizar veel werk in en dat leidt altijd weer tot uitstelgedrag, teleurstelling en negatieve associaties. Met het concept van The Daily 5 heb ik mezelf geleerd om mij te richten op veel kleinere overwinningen. Want ook als ik al die kleine overwinningen optel, leidt dit vaak tot grote resultaten. Bovendien vindt er een verschuiving in mijn gedachtegang plaats doordat ik nu wel mijn (kleine) doelen behaal. Ik werk dus nu met een dagelijkse lijst van vijf kleine doelen die ik wil behalen en zorg er ook voor dat deze haalbaar zijn, zodat ik dagelijks deze overwinningen boek.

Elke stap is er eentje
Ondanks dat dit misschien niet rechtstreeks toepasbare tips zijn om uitstelgedrag te voorkomen of verminderen, merk ik dus wel dat deze handelingen absoluut hebben bijgedragen aan dat ik steeds minder uitstel. Dit komt volgens mij omdat ik mijn concentratie en focus weet te verhogen waardoor ik meer gedaan krijg, maar ook doordat ik mijn doelen (veel) minder groot maak. Is mijn uitstelgedrag nu helemaal weg? Absoluut niet, en ik heb zeker nog een lange weg te gaan. Maar elke stap voorwaarts is er weer eentje.

Bedankt voor je aandacht!

Dwight

Author


Avatar