Online Jobcoaching

Ontwikkeling door Doen | Workshop

Ontwikkeling door doen. Dat is ons motto. En dit is ook de manier waarmee wij jou graag helpen bij het scoren van een baan die bij je past. Ontwikkeling door doen gaat namelijk om een actie- en ontwikkelgerichte mindset. Het gaat om doelen stellen. Om telkens weer in actie komen. Om het opdoen van nieuwe leerlessen. En om het gebruiken van deze leerlessen om dichter bij je doel(en) te komen. Op deze pagina laten wij je dan ook graag kennis maken met ontwikkeling door doen.

Hoe zoek jij op dit moment naar een leuke baan? Hoe zoek jij steeds weer naar nieuwe vacatures? Schrijf jij voor elke vacature een nieuwe brief? Of gebruik jij gewoon vaak van dezelfde brief? Hoe ziet je cv eruit? En heb jij wel eens nagedacht over een andere manier van solliciteren? Bijvoorbeeld door eens gewoon een bedrijf of te bellen of door gewoon eens langs te gaan. De komende tijd komen dit soort vragen regelmatig terug. Aan de ene kant omdat wij je graag hiermee helpen. En aan de andere komt omdat het stellen van dit soort vragen zorgt dat wij nadenken over wat beter kan.

Voordat wij hiermee starten is het belangrijk dat wij beginnen met het stellen van een doel. Als jij je doelen namelijk goed voor ogen hebt, dan kan je veel gerichter solliciteren. Doelen houden je dus scherp. Daarom staan wij vandaag stil bij jouw doel(en) en gaan wij je uitdagen om deze doelen vast te leggen.

Je doelen op scherp
Heb jij al een doel in gedachten? En hoe concreet is je doel? En wij zoeken dan niet naar een doel zoals –ik wil een baan hebben-. Wij willen je eigenlijk veel meer uitnodigen om na te denken over wat voor banen dit dan zijn? Of bij wat voor organisatie jij graag wilt werken? Binnen hoeveel tijd wil jij aan de slag zijn? Hoeveel sollicitaties denk jij hiervoor te moeten versturen? En hoe ga jij deze aantallen halen? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen die jou kunnen helpen om je doel zo specifiek en helder mogelijk te stellen.

Vertalen naar (wekelijkse) acties
Het probleem met één groot doel is dat het ver weg lijkt. En dat willen wij voorkomen. Heb jij dus je doel(en) in kaart? Verdeel deze dan in kleine acties. Dit doe je door elke week te kiezen voor een aantal actie die jij kunt afstrepen om dichterbij je hoofddoel te komen. Heb jij bijvoorbeeld nagedacht over een aantal favoriete bedrijven? Ga dan eens kijken welke vacatures zij hier hebben en solliciteer? Wil jij binnen een maand een baan hebben? Breng dan deze week voor jezelf in kaart wat jij hiervoor allemaal moet doen. Wil jij een groter netwerk? Maak dan deze week een netwerkplan. Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe jij je hoofddoel vertaalt naar concrete (kleinere) acties die jij kunt afstrepen. Je zult zien dat jouw doelen steeds dichterbij komen.

Actie- en ontwikkelgericht
Solliciteren is hard werken en vraagt veel tijd en energie. Het komt neer op actie, actie en nog eens actie. Het mooie hiervan is wel dat elke actie is iets oplevert, óók als het niet lukt. Als je bezig bent geweest, dan levert dit je namelijk altijd informatie op. En deze informatie helpt jou bij het maken van stappen vooruit. Een doel is namelijk slechts een doel. Actie en informatie zorgen ervoor dat jij je doelen ook echt haalt. En soms zijn dat andere doelen dan jij van tevoren in gedachten had. Want je kunt je doel natuurlijk altijd aanscherpen of nieuwe tussenstappen toevoegen. Dit bepaal jij zelf.

Onthoudt als laatst dat het niet alleen belangrijk is om in actie te komen, maar óók om na te denken over wat je acties je hebben opgeleverd. Wat zijn jouw resultaten van deze week? Wat ging er goed? Wat kon er beter? Loop jij ergens tegenaan? Hoe kan jij hiermee (leren) omgaan? En als belangrijkste hoe helpt dit jou je doelen voor volgende week. Wees dus actie- én ontwikkelgericht.

Met de opdracht van deze week dagen wij je uit om na te denken over jouw doelen én acties voor de aankomende week. Hieronder vind je dan ook een button naar deze vragenlijst. Wist jij bijvoorbeeld dat er een grotere kans is dat jij je doel behaald, als jij het deelt met anderen? Wanneer anderen je steunen en vragen naar je vooruitgang, dan is de kans van slagen veel groteren. Deze steun bieden wij je dus graag. Wij kijken naar erg uit naar jouw doelen.

Author


Avatar