Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Maar deze spanning kun je verminderen door te weten wat je kunt verwachten. In deze blog nemen we dan ook stap voor stap mee door de structuur van een standaard sollicitatiegesprek, zodat jij straks goed voorbereid het gesprek ingaat.
Vrijwel elk sollicitatiegesprek start met een sociale fase waarin je ontspannen contact met elkaar maakt. Hierna volgt vaak de klassieke openingsvraag: "Kun je iets over jezelf vertellen?". Dit is je kans om direct de regie te pakken door jezelf voor te stellen, relevante informatie over jezelf te delen én natuurlijk de brug te maken naar waarom je zo enthousiast bent over de functie. Voorbereiding is hierin het halve werk, want doordat je weet dat je deze vraag kunt verwachten, kun je je pitch voorbereiden.
Tijd om de diepte in te duiken. Dit is het deel waarin je vragen kunt verwachten over je enthousiasme en geschiktheid. Dit is vaak op te delen in waarom je enthousiast bent over de functie, waarom je graag voor dit bedrijf wilt werken, over je opleidingen, je werkervaring, je kwaliteiten, je verbeterpunten en hoe je omgaat met bepaalde situaties.
Zorg dus dat je je goed verdiept in de vacature en het bedrijf, zodat je je enthousiasme goed kunt beschrijven. Check ook goed in de vacature welke kwaliteiten gevraagd worden voor de functie en bereid deze vervolgens voor met de STARR-methode. Dit is dé methode waarmee je zowel je kwaliteiten als verbeterpunten succesvol onderbouwt, maar ook zeker kunt beschrijven hoe je omgaat met situaties – zowel in je verleden als in de toekomst.
Wat je vaak ziet, is dat je aan het einde van het gesprek de kans krijgt om zelf ook vragen te stellen. Doe dit ook altijd, want het laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je voorbereid bent. Denk dus van tevoren na over wat jij écht wilt weten. Want een werkgever heeft het direct door als je vragen stelt om het vragen stellen.
Wil je een stapje verder gaan? Probeer je vragen dan al tijdens het gesprek te stellen, bijvoorbeeld als reactie op een vraag die je krijgt. Dit levert je namelijk informatie op die je tijdens het gesprek weer kunt gebruiken. Doe dit overigens alleen als je je hier comfortabel bij voelt. Is dat niet zo? Bewaar je vragen dan lekker voor het einde. Maar zorg wel altijd dat je vragen stelt.
Het gesprek is bijna voorbij en wordt vaak afgesloten met een korte samenvatting van wat je na het gesprek kunt verwachten. Dit is je kans om nóg een keer je enthousiasme uit te spreken over de functie en/of het bedrijf en natuurlijk ook je gesprekspartners te bedanken voor het gesprek. Want een positieve, vriendelijke afsluiter blijft nu eenmaal vaak hangen.
Voelt het goed? Dan kun je hier een stapje verder gaan door je gesprekspartners te vragen om een tip en een top. Je vraagt dan om iets wat je volgens hen goed gedaan hebt en iets waar je aan mag werken. Dit laat zien dat je ontwikkelgericht bent, maar het geeft je ook een eerste kleine indruk van hoe zij het gesprek ervaarden.
Ik hoop dat dit je helpt om een duidelijk beeld te krijgen van hoe een sollicitatiegesprek kan lopen. Natuurlijk is geen enkel gesprek hetzelfde, maar er zijn dus wel standaarden die vrijwel altijd terugkomen. Hier kan je je dus op voorbereiden, zodat je met meer vertrouwen het gesprek kunt aangaan.
Vergeet ook zeker niet dat wie zich vergeet voor te bereiden, zich voorbereidt om vergeten te worden. Steek hier dus voldoende tijd in en vergroot je kans op een succesvol sollicitatiegesprek.
Heb je een vraag, wil je samenwerken of gewoon meer weten over wat we doen?